Waktu Operasi IOI Mall Puchong Semasa PKP / MCO

Selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Restricted Movement Order / Movement Control Order (RMO/MCO) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia pada 16 Mac 2020, pusat beli belah ini akan ditutup sepanjang tempoh PKP. Dengan ini, kami ingin berkongsi dengan anda berkenaan waktu operasi IOI Mall Puchong semasa PKP.

Pengumuman dari Pihak Pengurusan

Berikut dipaparkan pengumuman dari pihak pengurusan pusat beli belah ini:

IOI Mall Puchong remains accessible to public in support of supermarket, pharmacies, convenience stores, ATMs and other essential services operators in serving the community.Scroll through our list of F&B outlets that offer delivery and takeaway services.

Laman Facebook IOI Mall Puchong
Senarai kedai yang dibuka di IOI Mall Puchong (PKP)
Senarai kedai yang dibuka di IOI Mall Puchong (PKP)

Waktu Operasi IOI Mall Puchong Semasa PKP

Dengan pengumuman tambahan yang dibuat oleh pihak kerajaan, terdapat sedikit perubahan kepada waktu operasi pusat beli belah ini. Pusat beli belah ini akan ditutup pada jam 8:00 malam sejajar dengan perintah kerajaan.

Maklumat Tambahan

Mesej dari IOI Properties:

Maklumat Khidmat Pelanggan

No. telefon: +603-5882 8888

Alamat e-mel: [email protected]

Laman web: https://www.ioimp.com.my

Laman Facebook (https://web.facebook.com/IOIMall): Laman Facebook mereka mempunyai lebih 25,000 pengikut (April 2020). Pengumuman dan promosi juga sering dikirim di laman Facebook ini.

Laman Instagram (tiada): Setakat April 2020, pusat beli belah ini tidak mempunyai laman Instagram.

Laman Youtube (tiada): Setakat April 2020, pusat beli belah ini tidak mempunyai laman YouTube.

Maklumat IOI Mall Puchong

IOI Mall Puchong ialah sebuah pusat beli belah yang terletak di Puchong, Selangor, Malaysia. Pusat beli belah ini terletak bersebelahan dengan Lebuhraya Damansara Puchong (LDP).

Pusat beli belah ini jugak terletak berhampiran dengan pasar raya Tesco Puchong.

Mengenai PKP

Pada 16 Mac 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan Malaysia akan menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Movement Control Order berkuatkuasa pada 18 Mac 2020. Arahan ini dijalankan kerana berlaku peningkatan mendadak kes wabak Coronavirus COVID-19 di negara ini.

Dengan PKP ini, sekolah, institusi pengajian tinggi, dan sebahagian besar perniagaan terpaksa ditutup. Hanya sektor-sektor tertentu seperti pasar raya dan perkhidmatan penghantaran makanan dibenarkan untuk beroperasi. Kebanyakan kedai di pusat beli belah biasanya akan ditutup sepanjang tempoh PKP.

Setakat 23 April 2020, PKP sudah memasuki fasa ketiga. Berikut dipaparkan fasa-fasa PKP:

  • Fasa pertama: 18 Mac – 31 Mac 2020
  • Fasa kedua: 1 April – 14 April 2020
  • Fasa ketiga: 15 April – 28 April 2020

PKP Fasa Keempat (4): Maklumat Penting Yang Anda Perlu Tahu

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda berkenaan beberapa maklumat penting yang anda perlu tahu berkenaan PKP Fasa Keempat (4).

Dalam perutusan khas yang dibuat pada 23 April 2020, Yang Amat Berhormat Perdana Menteri mengumumkan beberapa perkara. Antara perkara penting yang diumumkan ialah pelanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama dua minggu lagi, iaitu bermula pada 29 April 2020 sehingga 12 Mei 2020.

Kemas kini: PKP fasa keempat berakhir pada 3 Mei 2020. Mulai 4 Mei 2020 hingga 12 Mei 2020, PKP Bersyarat (PKPB) diperkenalkan.

Berikut dipaparkan beberapa perkara penting berkenaan PKP fasa keempat yang anda perlu tahu:

Pergerakan Pulang Pelajar Institut Pengajian Tinggi

Terdapat hampir 100,000 pelajar kini terkandas di pelbagai kampus institut pengajian tinggi awam dan swasta di seluruh negara. Memandangkan mereka sudah lama berada di kampus masing-masing, kerajaan sedang merangka proses perjalanan untuk membawa mereka pulang ke rumah masing-masing dalam masa terdekat.

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah melancarkan portal pergerakan pulang pelajar institut pengajian tinggi (IPT) ke rumah masing-masing.

Portal tersebut boleh diakses di alamat https://iptpulang.malaysia.gov.my/kpt/. Kebenaran pulang ini perlu diisi sebelum jam 11:59 malam, 29 April 2020.

Kebenaran Pulang Ke Rumah Masing-masing

Rakyat Malaysia yang terkandas di kampung masing-masing atau mana-mana tempat lain ketika PKP fasa pertama mula dilaksanakan boleh membuat permohonan perjalanan sehala untuk pulang ke rumah masing-masing.

Cara Memohon Perjalanan Rentas Negeri Menggunakan Aplikasi Gerak Malaysia

  1. Mereka boleh membuat permohonan perjalanan merentas negeri (inter-state travel) melalui aplikasi mudah alih (mobile app) Gerak Malaysia bermula 26 April 2020.
  2. Kemudiannya, pada 29 April 2020, mereka perlu mengesahkan perjalanan mereka.
  3. Status permohonan akan diberikan bermula pada 1 Mei.
  4. Perjalanan hanya boleh dibuat dalam tempoh tiga hari sahaja, iaitu 1 Mei hingga 3 Mei 2020.
  5. Sesiapa yang tidak memiliki aplikasi Gerak Malaysia boleh menghantar permohonan bertulis untuk kebenaran perjalanan di mana-mana balai polis berdekatan. Walau bagaimanapun, prioriti akan diberikan kepada pengguna aplikasi Gerak Malaysia.

Baca lagi: Adakah Aplikasi Gerak Malaysia Selamat?

Terdapat beberapa peraturan tambahan di hentian Rehat & Rawat (R&R). Antaranya ialah pengguna tidak dibenarkan berada di luar kenderaan kecuali untuk menggunakan tandas. Medan selera juga tidak dibuka. Stesen minyak hanya akan dibuka dari jam 6 pagi hingga 12 tengah malam.

Waktu Operasi Pasar Raya

Waktu operasi bagi kedai runcit, pasar raya (supermarket, hypermarket) dan kedai-kedai lain yang dibenarkan beroperasi adalah sama seperti fasa sebelum ini. Untuk mengetahui waktu operasi pasar raya berhampiran dengan rumah anda semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, sila ke pautan berikut:

Waktu Operasi Pasar Raya Ketika PKP

Pasar raya yang dimuat naik maklumatnya di sini termasuklah Giant, Tesco, AEON Supermarket dan AEON Big.

Sektor Yang Dibenarkan Beroperasi

Kerajaan juga mengumumkan terdapat beberapa sektor tambahan yang mungkin dibenarkan beroperasi sewaktu PKP fasa keempat ini.

Kerajaan masih dalam proses pertimbangan untuk memberikan kelonggaran ini dan keputusan akan dibuat setelah meneliti data terbaru berkenaan penularan wabak COVID-19 di negara ini.

Jadual Pengangkutan Awam

Berikut dipaparkan jadual pengangkutan awam bagi perkhidmatan-perkhidmatan RapidKL: Jadual RapidKL LRT, MRT dan KL Monorail Sepanjang Bulan Ramadan 1441H (2020)

Sumber

  1. MCO: Inter-state travel permits applicable via ‘Gerak Malaysia’ from tomorrow – Bernama, 25 April 2020
  2. Kementerian Pengajian Tinggi Melancarkan Portal Khas Untuk Pelajar IPT Memohon Pulang Ke Rumah – Effi Saharudin, Amanz, 28 April 2020

Waktu Operasi Pasar Raya Ketika PKP

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Movement Control Order (MCO) ialah satu arahan daripada kerajaan Malaysia untuk mencegah penularan penyakit berjangkit Novel Coronavirus 201(COVID-19). Perintah ini dikuatkuasakan melalui Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967. Dengan PKP ini, kebanyakan perniagaan diperintahkan untuk menutup operasi. Hanya sesetengah premis perniagaan dibenarkan untuk dibuka seperti restoran (bungkus sahaja) dan pasar raya. Antara perkara penting yang kita perlu tahu ialah waktu operasi pasar raya ketika PKP supaya kita dapat merancang pembelian kita.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 16 Mac 2020.

PKP fasa pertama bermula pada 16 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020. Fasa kedua pula bermula daripada 1 April 2020 hingga 14 April 2020 manakala fasa ketiga pula bermula dari 15 April 2020 hingga 28 April 2020.

Waktu operasi Tesco semasa PKP

Maklumat Tesco: Semakan dibuat kali terakhir pada 3 Mei 2020

Waktu Operasi Tesco (PKP) Bermula 1 April 2020
Waktu Operasi Tesco (PKP) Bermula 1 April 2020

Kebanyakan pasar raya Tesco di seluruh negara beroperasi dari 8 pagi hingga 8 malam kecuali:

  • Tesco Paradigm (11 pagi hingga 6 petang)
  • Tesco Jenjarom, Wangsa Walk, KSL City dan IOI City Mall (10 pagi hingga 8 malam)

Selain daripada itu, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan beli belah Tesco Online dan juga Scan & Shop untuk pembelian yang lebih mudah.

Untuk maklumat lanjut, sila klik sini: Waktu Operasi Pasar Raya Besar Tesco Semasa PKP / MCO

Waktu operasi Giant semasa PKP

Maklumat Giant: Semakan dibuat kali terakhir pada 3 Mei 2020

Waktu Operasi Giant (PKP) Bermula 1 April 2020
Waktu Operasi Giant (PKP) Bermula 1 April 2020

Pasar Raya Giant ada menyiarkan waktu operasi di seluruh cawangannya. Kali terakhir dikemas kini pada 31 Mac 2020. Klik gambar untuk paparan yang lebih jelas.

Untuk maklumat lanjut, sila klik sini: Waktu Operasi Pasar Raya Giant Semasa PKP / MCO

Waktu operasi AEON Supermarket semasa PKP

Maklumat Giant: Semakan dibuat kali terakhir pada 3 Mei 2020

Berikut dipaparkan waktu operasi bagi seluruh cawangan AEON Supermarket di Malaysia.

Waktu Operasi AEON Supermarket (PKP) Bermula 4 April 2020
Waktu Operasi AEON Supermarket (PKP) Bermula 4 April 2020

Announcement – Update on Business Hour for AEON Supermarket & AEON MaxValu Prime as at 4 Apr 2020

In line with the instruction of local authorities on the execution of the Phase 2 of Restrictive Movement Order; please be informed that there will be adjustment on business hour for AEON Stores based at Johor state. For AEON Taman Universiti (JB), Kulaijaya (JB), Permas Jaya (JB), Tebrau City (JB), Bukit Indah (JB) & Bandar Dato’ Onn (JB), the business hour will be from 8am – 8pm daily ; whereas for AEON Danga Bay (JB), the business hour will be 10am – 7pm;

The new business hour will be effective starting today, 4 Apr 2020 until further notice.

#AEONRetailMalaysia #WeCareWeShare #AEONCares

Kenyataan AEON Retail Malaysia dalam laman Facebooknya

Pasar raya AEON juga menawarkan khidmat AEON Drive-Thru untuk kemudahan anda membeli belah.

Waktu operasi AEON Big semasa PKP

AEON Big mengumumkan perubahan waktu operasi berkuat kuasa pada 20 Mac 2020.

Waktu Operasi AEON Big (PKP) Bermula 20 Mac 2020
Waktu Operasi AEON Big (PKP) Bermula 20 Mac 2020

Mengenai PKP

Pada 16 Mac 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan Malaysia akan menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Movement Control Order berkuatkuasa pada 18 Mac 2020. Arahan ini dijalankan kerana berlaku peningkatan mendadak kes wabak Coronavirus COVID-19 di negara ini.

Dengan PKP ini, sekolah, institusi pengajian tinggi, dan sebahagian besar perniagaan terpaksa ditutup. Hanya sektor-sektor tertentu seperti pasar raya dan perkhidmatan penghantaran makanan dibenarkan untuk beroperasi. Kebanyakan kedai di pusat beli belah biasanya akan ditutup sepanjang tempoh PKP.

Siapa yang terkesan? Ternyata PKP yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia ini memberi banyak kesan kepada semua rakyat Malaysia. Kesan yang lebih buruk dirasai oleh para peniaga kecil-kecilan kerana pendapatan mereka terjejas teruk akibat larangan beroperasi yang ditetapkan.

Setakat 26 April 2020, PKP sudah memasuki peringkat akhir fasa ketiga dan bakal memasuki fasa keempat. Berikut dipaparkan fasa-fasa PKP:

  • Fasa pertama: 18 Mac – 31 Mac 2020
  • Fasa kedua: 1 April – 14 April 2020
  • Fasa ketiga: 15 April – 28 April 2020
  • Fasa keempat: 29 April – 12 Mei 2020

Waktu Operasi Pasar Raya Ketika PKP – apa yang boleh kita buat?

Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin, kita boleh mengamalkan beberapa langkah untuk mencegah penularan wabak COVID-19. Antaranya ialah:

Ketua atau wakil keluarga sahaja yang keluar: Pastikan hanya seorang sahaja yang keluar dari rumah pada satu-satu masa (walaupun kini boleh keluar bersama seorang lagi yang tinggal bersama anda). Walaupun tiada sekatan jalan raya antara rumah anda dan kedai kegemaran anda, sebaiknya patuhi arahan dan saranan yang dibuat oleh kerajaan.

Beli secukupnya, jangan sampai buka kedai runcit di rumah: Walaupun anda jarang keluar dan perlu untuk beli banyak barang, beli lah sekadar perlu kerana masih ramai lagi rakyat Malaysia yang ingin membeli barang keperluan. Jika anda beli tiga buku roti sekalipun, pastikah anda roti tersebut dapat habis dimakan sebelum tarikh luput?

Aktiviti di NU Sentral Sempena Sambutan Perayaan Krismas 2019

Berikut dipaparkan maklumat berkenaan aktiviti-aktiviti yang dijalankan di pusat beli belah NU Sentral pada musim perayaan Hari Krismas 2019.

Aktiviti di NU Sentral sempena Krismas 2019

Aktiviti di NU Sentral Sempena Krismas 2019
Aktiviti di NU Sentral Sempena Krismas 2019

NU Sentral ialah sebuah pusat beli belah yang terletak di Kuala Lumpur, Malaysia.

Pusat beli belah ini terletak bersebelahan hab pengangkutan KL Sentral dan mempunyai laluan terus untuk ke Stesen Monorel KL Sentral. Pusat beli belah ini dimiliki sepenuhnya oleh Pelaburan Hartanah Berhad (PHB). Dengan sambungan ke pelbagai rangkaian transit yang lain, pusat beli belah ini juga dilabelkan sebagai pusat beli belah “transumer” pertama di Malaysia. “Transumer” ini bermaksud pelanggan transit (transit consumer).

Khidmat Pelanggan

No. telefon: +603-2859 7177

Alamat e-mel: [email protected]

Laman web: https://www.nusentral.com/

Laman Facebook (https://www.facebook.com/nusentral/): Laman Facebook mereka mempunyai lebih 119,000 pengikut (April 2020). Pengumuman dan promosi juga sering dikirim di laman Facebook ini.

Laman Instagram (https://www.instagram.com/nusentral): Laman Instagram mereka memiliki lebih 2,500 pengikut dengan 2,589 kiriman (April 2020). Pengumuman dan promosi juga sering dikirim di laman Instagram mereka.

Laman Youtube (https://www.youtube.com/user/nusentral): Laman YouTube mereka mempunyai 931 subscribers (April 2020). Laman ini sudah agak lama bertapak memandangkan video pertama mereka dimuat naik pada 16 Januari 2014.

Laman Twitter (https://twitter.com/nusentral): Laman Twitter mereka memiliki lebih 670 pengikut (April 2020). Laman ini dilihat sudah lama tidak dikemas kini kerana ciapan terakhir dibuat pada 21 Jun 2018.

Laman Web MPSepang Berwajah Baharu

Hasil tinjauan kami sebentar tadi di laman web Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang), kami teruja kerana laman web tersebut kelihatan baru dan segar, sesuai dengan keadaan masyarakat yang kini semakin bijak dalam mendapatkan maklumat daripada internet. Sehubungan dengan itu, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) wajar mengemas kini laman web mereka sejajar dengan kehendak rakyat.

Tangkap layar (screenshot) laman web MPSepang

Maklumat yang disediakan di Laman Web MPSepang

MPSepang membahagikan laman web nya kepada tiga bahagian, iaitu Informasi Korporat, Komuniti & Pelawat dan Perniagaan & Pelaburan. Pembahagian ini dilihat sesuai kerana kebiasaannya komuniti tempatan dan juga pelawat ada banyak persamaan dari segi maklumat yang ingin dicari. Contohnya, jika anda ingin membawa keluarga ke taman rekreasi, anda mungkin berada dalam kategori pelawat atau komuniti tempatan.

Antara maklumat yang ada ialah maklumat latar belakang korporat, perkhidmatan yang disediakan oleh MPSepang dan juga maklumat berkenaan kemudahan yang sediakan.

Hasil semakan kami pada 3 April 2020 mendapati kebanyakan daripada menu laman web ini tidak dapat diakses. Sekiranya mana-mana halaman berkenaan gagal diakses, anda boleh menekan butang refresh dan halaman tersebut akan dipaparkan seperti biasa.

Akses Mudah Alih

Namun begitu, hasil ujian kami menggunakan telefon pintar, kami mendapati laman web berkenaan kurang mesra peranti mudah alih (mobile devices). Masih ada lagi beberapa kecelaruan layout semasa kami menyemak layout dengan telefon pintar kami.

Walaupun berbanding dahulu MPSepang dah melakukan banyak penambah baikan untuk pengunjung dari peranti mudah alih, kami berharap agar unit Komunikasi Korporat dan IT teruskan berusaha untuk memastikan capaian dan pengalaman pengunjung terbaik untuk pengunjung laman web yang menggunakan peranti mudah alih.

Cadangan kami

Oleh itu, kami ingin mencadangkan kepada pihak MPSepang untuk menambah baik laman web mereka supaya sesuai untuk dilawati oleh pengguna peranti mudah alih. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kebanyakan warganet sering mencari maklumat melalui telefon pintar masing-masing.

Bagi pengunjung yang ingin melihat susun atur dan reka bentuk baharu MPSepang, sila lawati laman web berkenaan sekarang di alamat http://www.mpsepang.gov.my/.

Waktu Operasi Pasar Raya Besar Tesco Semasa PKP / MCO

Selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Restricted Movement Order / Movement Control Order (RMO/MCO) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia pada 16 Mac 2020, pasar raya ini akan tetap dibuka semasa tempoh PKP. Dengan ini, kami ingin berkongsi dengan anda berkenaan waktu operasi Pasar Raya Besar Tesco Semasa PKP / MCO.

Pengumuman dari Pihak Pengurusan

Berikut dipaparkan pengumuman dari pihak pengurusan pasar raya ini:

Kami ada berita baik. Nak beli barang di Tesco waktu PKP sekarang ni jadi lebih mudah. Jom guna perkhidmatan “Pesan & Ambil” terbaru kami, cuma perlu ikut langkah yang tertera. Senang je! Kalau nak lebih jimat, jom tengok katalog promosi kami di sini: http://bit.ly/TescoMYCatalogue

Laman Facebook Tesco Malaysia, 15 April 2020

Waktu Operasi Pasar Raya Besar Tesco Semasa PKP

Dengan pengumuman tambahan yang dibuat oleh pihak kerajaan, terdapat sedikit perubahan kepada waktu operasi pasar raya ini.

Waktu operasi Pasar Raya Besar Tesco di seluruh Malaysia tidak seragam dan berbeza-beza mengikut lokasi. Sila lihat jadual di bawah untuk maklumat lebih lanjut.

Waktu Operasi Tesco (PKP) Bermula 1 April 2020
Waktu Operasi Tesco (PKP) Bermula 1 April 2020

Maklumat Tambahan

Menyedari keperluan masyarakat yang berbeza semasa tempoh PKP ini, Tesco dengan pantasnya menawarkan bentuk perkhidmatan baharu iaitu Click and Collect.

Tesco Click and Collect
Tesco Click and Collect

Maklumat Khidmat Pelanggan

No. telefon: 1300 13 1313 (Tesco Helpline)

Alamat e-mel: [email protected]

Laman Facebook (https://web.facebook.com/TescoMY): Laman Facebook mereka mempunyai lebih 1,056,000 pengikut (April 2020). Pengumuman dan promosi juga sering dikirim di laman Facebook ini.

Laman Instagram (https://www.instagram.com/tescomalaysia/): Laman Instagram mereka memiliki lebih 50,400 pengikut dengan 633 kiriman (April 2020). Pengumuman dan promosi juga sering dikirim di laman Instagram mereka.

Laman Youtube (https://www.youtube.com/user/tescomalaysia): Laman YouTube mereka mempunyai 11,400 subscribers. Laman ini sudah lama bertapak di alam maya memandangkan video pertama mereka dimuat naik pada 7 April 2011.

Maklumat Pasar Raya Besar Tesco

Tesco Malaysia merupakan rangkaian pasar raya besar yang berasal daripada United Kingdom. Di Malaysia, antara pesaing yang mempunyai ruang kedai dan konsep yang hampir menyamai Tesco ialah AEON Big dan Giant.

Waktu Operasi Pasar Raya Lain

Waktu operasi bagi kedai runcit, pasar raya (supermarket, hypermarket) dan kedai-kedai lain yang dibenarkan beroperasi adalah sama seperti fasa sebelum ini. Untuk mengetahui waktu operasi pasar raya berhampiran dengan rumah anda semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, sila ke pautan berikut:

Waktu Operasi Pasar Raya Ketika PKP

Pasar raya yang dimuat naik maklumatnya di sini termasuklah Giant, Tesco, AEON Supermarket dan AEON Big.

Mengenai PKP

Pada 16 Mac 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan Malaysia akan menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Movement Control Order berkuatkuasa pada 18 Mac 2020. Arahan ini dijalankan kerana berlaku peningkatan mendadak kes wabak Coronavirus COVID-19 di negara ini.

Dengan PKP ini, sekolah, institusi pengajian tinggi, dan sebahagian besar perniagaan terpaksa ditutup. Hanya sektor-sektor tertentu seperti pasar raya dan perkhidmatan penghantaran makanan dibenarkan untuk beroperasi. Kebanyakan kedai di pusat beli belah biasanya akan ditutup sepanjang tempoh PKP.

Setakat 26 April 2020, PKP sudah memasuki peringkat akhir fasa ketiga dan bakal memasuki fasa keempat. Berikut dipaparkan fasa-fasa PKP:

  • Fasa pertama: 18 Mac – 31 Mac 2020
  • Fasa kedua: 1 April – 14 April 2020
  • Fasa ketiga: 15 April – 28 April 2020
  • Fasa keempat: 29 April – 12 Mei 2020

Waktu Operasi Pasar Raya Giant Semasa PKP / MCO

Selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Restricted Movement Order / Movement Control Order (RMO/MCO) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia pada 16 Mac 2020, pasar raya ini akan tetap dibuka semasa tempoh PKP. Dengan ini, kami ingin berkongsi dengan anda berkenaan waktu operasi Pasar Raya Giant Semasa PKP / MCO.

Pengumuman dari Pihak Pengurusan

Berikut dipaparkan pengumuman dari pihak pengurusan pasar raya ini:

𝗪𝗔𝗞𝗧𝗨 𝗨𝗥𝗨𝗦 𝗡𝗜𝗔𝗚𝗔 𝗦𝗧𝗢𝗥 𝗗𝗜𝗞𝗘𝗠𝗔𝗦𝗞𝗜𝗡𝗜 𝗕𝗘𝗥𝗠𝗨𝗟𝗔 𝟭 𝗔𝗣𝗥𝗜𝗟 𝟮𝟬𝟮𝟬 𝗦𝗘𝗣𝗘𝗥𝗧𝗜 𝗦𝗘𝗡𝗔𝗥𝗔𝗜 𝗬𝗔𝗡𝗚 𝗕𝗘𝗥𝗜𝗞𝗨𝗧Semua stor GIANT akan memastikan stok barangan kami mencukupi dan pengalaman membeli-belah para pelanggan sentiasa bersih dan selamat.Bagi memenuhi para pelanggan dalam golongan yang memerlukan seperti warga emas, ibu mengandung, golongan orang kelainan upaya, pasukan keselamatan dan perubatan disediakan untuk kemudahan sekalian, kami akan menyediakan perkhidmatan seperti yang berikut untuk kemudahan sekalian: Setiap satu jam pertama hari Selasa dan Rabu Kaunter bayaran khasPelanggan dinasihatkan menghantar wakil keluarga dan membeli hanya apa yang diperlukan sahaja. Kerjasama anda amat dihargai! *𝙒𝙖𝙠𝙩𝙪 𝙪𝙧𝙪𝙨 𝙣𝙞𝙖𝙜𝙖 𝙖𝙠𝙖𝙣 𝙙𝙞𝙠𝙚𝙢𝙖𝙨𝙠𝙞𝙣𝙞 𝙙𝙖𝙧𝙞 𝙨𝙚𝙢𝙖𝙨𝙖 𝙠𝙚 𝙨𝙚𝙢𝙖𝙨𝙖 𝙨𝙚𝙠𝙞𝙧𝙖𝙣𝙮𝙖 𝙩𝙚𝙧𝙙𝙖𝙥𝙖𝙩 𝙨𝙚𝙗𝙖𝙧𝙖𝙣𝙜 𝙥𝙚𝙧𝙪𝙗𝙖𝙝𝙖𝙣 𝙙𝙖𝙧𝙞 𝙥𝙚𝙧𝙞𝙣𝙩𝙖𝙝 𝙠𝙖𝙬𝙖𝙡𝙖𝙣 𝙥𝙚𝙧𝙜𝙚𝙧𝙖𝙠𝙖𝙣 (𝙋𝙆𝙋). #GiantMY

Laman Facebook Giant Malaysia, 31 Mac 2020

Waktu Operasi Pasar Raya Giant Semasa PKP

Dengan pengumuman tambahan yang dibuat oleh pihak kerajaan, terdapat sedikit perubahan kepada waktu operasi pasar raya ini.

Waktu operasi Giant di seluruh Malaysia tidak seragam dan berbeza-beza mengikut lokasi. Sila lihat jadual di bawah untuk maklumat lebih lanjut.

Waktu Operasi Giant (PKP) Bermula 1 April 2020
Waktu Operasi Giant (PKP) Bermula 1 April 2020

Maklumat Tambahan

Kemudahan istimewa seperti 1) Waktu khusus satu jam pertama hari Selasa dan Rabu dan 2) Kaunter bayaran khas disediakan untuk golongan berikut:

  1. Warga emas
  2. Ibu mengandung
  3. Golongan orang kelainan upaya
  4. Pasukan keselamatan dan perubatan

Maklumat Khidmat Pelanggan

Khidmat pelanggan (telefon): +603 5544 8888

Khidmat pelanggan (e-mel): [email protected]

Laman Facebook (https://web.facebook.com/giantmalaysia): Laman Facebook mereka memiliki 616,993 pengikut. Pengumuman dan iklan produk juga sering dikirim pada laman Facebook mereka.

Laman Instagram (https://www.instagram.com/giantmalaysia/): Laman instagram mereka memiliki 73,400 pengikut dan 513 kiriman (16 April 2020). Dari segi engagement rate pula, Phlanx Engagement Calculator memberikan markah 0.04%, dengan purata 29 tanda suka dan 1 komen bagi setiap kiriman.

Laman Youtube (https://www.youtube.com/channel/UC-s4ab7Oe0UACpwhhKaz5zA/featured): Laman Youtube mereka memiliki 4,240 subscribers.

Maklumat Pasar Raya Giant

Giant Malaysia ialah sebuah rangkaian pasar raya dan pasar besar yang dimiliki oleh GCH Retail. Pasar raya ini menjual barangan runcit, makanan segar seperti daging, buah buahan dan sayur-sayuran serta barangan keperluan rumah. Selain dari itu, hampir semua pasar raya Giant turut menjual pakaian.

Waktu Operasi Pasar Raya Lain

Waktu operasi bagi kedai runcit, pasar raya (supermarket, hypermarket) dan kedai-kedai lain yang dibenarkan beroperasi adalah sama seperti fasa sebelum ini. Untuk mengetahui waktu operasi pasar raya berhampiran dengan rumah anda semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, sila ke pautan berikut:

Waktu Operasi Pasar Raya Ketika PKP

Pasar raya yang dimuat naik maklumatnya di sini termasuklah Giant, Tesco, AEON Supermarket dan AEON Big.

Mengenai PKP

Pada 16 Mac 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan Malaysia akan menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Movement Control Order berkuatkuasa pada 18 Mac 2020. Arahan ini dijalankan kerana berlaku peningkatan mendadak kes wabak Coronavirus COVID-19 di negara ini.

Dengan PKP ini, sekolah, institusi pengajian tinggi, dan sebahagian besar perniagaan terpaksa ditutup. Hanya sektor-sektor tertentu seperti pasar raya dan perkhidmatan penghantaran makanan dibenarkan untuk beroperasi. Kebanyakan kedai di pusat beli belah biasanya akan ditutup sepanjang tempoh PKP.

Setakat 26 April 2020, PKP sudah memasuki peringkat akhir fasa ketiga dan bakal memasuki fasa keempat. Berikut dipaparkan fasa-fasa PKP:

  • Fasa pertama: 18 Mac – 31 Mac 2020
  • Fasa kedua: 1 April – 14 April 2020
  • Fasa ketiga: 15 April – 28 April 2020
  • Fasa keempat: 29 April – 12 Mei 2020

e-Tunai Rakyat – Apa Yang Anda Perlu Tahu

Dalam Belanjawan 2020, Menteri Kewangan mengumumkan bahawa sejumlah wang diperuntukkan untuk menggalakkan penggunaan e-wallet dalam kalangan rakyat Malaysia. Inisiatif ini juga dikenali dengan nama e-Tunai Rakyat.

Sejumlah RM 450 juta diperuntukkan oleh kerajaan untuk program ini. Seramai 15 juta penduduk Malaysia disasarkan sebagai penerima insentif e-wallet ini. Pihak kerajaan menyasarkan penggunakan e-wallet yang lebih tinggi kerana transaksi seperti ini lebih selamat, cepat dan mudah dilaksanakan.

e-Wallet mempunyai beberapa kegunaan, antaranya boleh digunakan untuk pembayaran di restoran dan perkhidmatan penghantaran makanan. Sebagai contoh, KFC menerima bayaran melalui Touch N Go eWallet dan penghantaran GrabFood menerima bayaran melalui GrabPay.

Setiap rakyat Malaysia yang berkelayakan boleh memohon sebanyak RM 30.00 nilai untuk dikreditkan ke dalam akaun e-wallet mereka. Untuk mengisi rasa ingin tahu anda, kami ingin berkongsi beberapa perkara yang anda perlu tahu berkenaan pelaksanaan program e-wallet ini.

Apakah Syarat Kelayakan e-Tunai Rakyat?

Kelayakannya adalah seperti berikut:

  1. Warganegara Malaysia dan mempunyai Kad Pengenalan (MyKad)
  2. Berumur 18 tahun ke atas pada tahun 2020
  3. Mempunyai pendapatan tahunan kurang daripada RM 100,000.00

Tempoh masa menuntut e-Tunai Rakyat

e-Tunai Rakyat sebanyak RM 30.00 ini boleh dituntut bermula daripada 15 Januari 2020 sehingga 14 Mac 2020.

Penyedia e-wallet e-Tunai Rakyat

Program e-Tunai Rakyat ini dilaksanakan dengan kerjasama tiga penyedia perkhidmatan e-wallet terkemuka di Malaysia, iaitu Touch ‘N Go eWallet, Boost dan GrabPay. Para penyedia perkhidmatan e-Wallet juga berlumba-lumba menyediakan tawaran menarik untuk para pengguna menuntut insentif ini melalui platform mereka.

Pendaftaran dan Pengesahan Identiti Touch ‘N Go e-Wallet

Setelah anda mendaftar akaun Touch ‘N Go eWallet (rujuk pautan di atas), anda perlu mengesahkan identiti anda. Pengesahan identiti ini bertujuan untuk memastikan anda adalah entiti sebenar berdasarkan maklumat kad pengenalan yang dihantar kepada Touch ‘N Go.

Untuk pengesahan identiti, anda perlu mengambil gambar sendiri menggunakan aplikasi Touch ‘N Go eWallet. Selain daripada pengecaman wajah, anda juga perlu mengambil gambar bahagian hadapan dan belakang kad pengenalan anda. Rujuk mobile app Touch ‘N Go anda untuk maklumat pengesahan identiti.

Sumber: RinggitPlus

Waktu Operasi IOI City Mall Semasa PKP / MCO

Selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Restricted Movement Order / Movement Control Order (RMO/MCO) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia pada 16 Mac 2020, pusat beli belah ini akan ditutup sepanjang tempoh PKP. Dengan ini, kami ingin berkongsi dengan anda berkenaan waktu operasi IOI City Mall semasa PKP.

Pengumuman dari Pihak Pengurusan

Berikut dipaparkan pengumuman dari pihak pengurusan pusat beli belah ini:

Senarai Kedai Yang Dibuka di IOI City Mall Semasa PKP (Kemas kini 22 April 2020)
Senarai Kedai Yang Dibuka di IOI City Mall Semasa PKP (Kemas kini 22 April 2020)
Senarai Restoran Yang Dibuka (Delivery dan Takeaway sahaja) di IOI City Mall Semasa PKP (Kemas kini 22 April 2020)
Senarai Restoran Yang Dibuka (Delivery dan Takeaway sahaja) di IOI City Mall Semasa PKP (Kemas kini 22 April 2020)

Waktu Operasi IOI City Mall Semasa PKP

Dengan pengumuman tambahan yang dibuat oleh pihak kerajaan, terdapat sedikit perubahan kepada waktu operasi pusat beli belah ini.

Maklumat Tambahan

Pemeriksaan suhu badan wajib di West Entrance, 10 pagi hingga 8 malam setiap hari

Parkir percuma di lot Premier dan aras P1 sehingga 28 April 2020

Maklumat Khidmat Pelanggan

No. telefon: (+603) 8328 8899

Alamat e-mel: [email protected]

Laman Facebook (https://web.facebook.com/IOICityMallPutrajaya): Laman Facebook mereka mempunyai lebih 173,000 pengikut (April 2020). Pengumuman dan promosi juga sering dikirim di laman Facebook ini.

Laman Instagram (https://www.instagram.com/ioicitymallmy/): Laman Instagram mereka memiliki lebih 7,200 pengikut dengan 787 kiriman (April 2020). Pengumuman dan promosi juga sering dikirim di laman Instagram mereka.

Laman Youtube (https://www.youtube.com/channel/UCRbcy7uLMpzaTrMA0jCM88A): Laman YouTube mereka mempunyai 259 subscribers. Laman ini kelihatan agak baru memandangkan video pertama mereka dimuat naik pada 30 November 2019.

Maklumat IOI City Mall

IOI City Mall ialah sebuah pusat beli belah (shopping mall) yang terletak di Putrajaya.

Shopping mall ini terkenal dalam kalangan pengunjung kerana saiznya yang besar dan memiliki pelbagai jenis ruang niaga untuk para pelanggan.

Mengenai PKP

Pada 16 Mac 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan Malaysia akan menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Movement Control Order berkuatkuasa pada 18 Mac 2020. Arahan ini dijalankan kerana berlaku peningkatan mendadak kes wabak Coronavirus COVID-19 di negara ini.

Dengan PKP ini, sekolah, institusi pengajian tinggi, dan sebahagian besar perniagaan terpaksa ditutup. Hanya sektor-sektor tertentu seperti pasar raya dan perkhidmatan penghantaran makanan dibenarkan untuk beroperasi. Kebanyakan kedai di pusat beli belah biasanya akan ditutup sepanjang tempoh PKP.

Setakat 23 April 2020, PKP sudah memasuki fasa ketiga. Berikut dipaparkan fasa-fasa PKP:

  • Fasa pertama: 18 Mac – 31 Mac 2020
  • Fasa kedua: 1 April – 14 April 2020
  • Fasa ketiga: 15 April – 28 April 2020

Waktu Operasi Mid Valley Megamall Semasa PKP / MCO

Selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Restricted Movement Order / Movement Control Order (RMO/MCO) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia pada 16 Mac 2020, pusat beli belah ini akan ditutup sepanjang tempoh PKP. Dengan ini, kami ingin berkongsi dengan anda berkenaan waktu operasi Mid Valley Megamall semasa PKP.

Pengumuman dari Pihak Pengurusan

Berikut dipaparkan pengumuman dari pihak pengurusan pusat beli belah ini:

Following the Prime Minister’s announcement regarding the extension to the Movement Control Order, the mall will remain accessible to the public in order to provide essential services to the community, such as pharmacies, supermarkets, F&B stores with delivery and takeaway services (no dine-in), bakeries, convenience stores, optical stores, money changers, banks, ATMs and other essential services until 28 April 2020.

We encourage all our shoppers to take care and stay safe. We remain dedicated to ensuring the cleanlinessand safety of all our patrons.

Management of Mid Valley Megamall
Senarai kedai yang dibenarkan beroperasi di Mid Valley Megamall (PKP) - Bahagian 1
Senarai kedai yang dibenarkan beroperasi di Mid Valley Megamall (PKP) – Bahagian 1
Senarai kedai yang dibenarkan beroperasi di Mid Valley Megamall (PKP) - Bahagian 2
Senarai kedai yang dibenarkan beroperasi di Mid Valley Megamall (PKP) – Bahagian 2

Waktu Operasi Mid Valley Megamall Semasa PKP

Dengan pengumuman tambahan yang dibuat oleh pihak kerajaan, terdapat sedikit perubahan kepada waktu operasi pusat beli belah ini. Semua kedai yang dibenarkan beroperasi akan ditutup pada jam 8:00 malam (sehingga PKP tamat).

Maklumat Tambahan

Pusat Darah Negara (PDN) dan St. John Ambulans Malaysia menganjurkan kempen derma darah di aras bawah (Ground Floor) pada 18 April 2020 hingga 28 April 2020, bermula dari jam 10:00 pagi hingga 5:00 petang.

Aktiviti Derma Darah di Mid Valley Megamall (PKP)
Aktiviti Derma Darah di Mid Valley Megamall (PKP)

Maklumat Khidmat Pelanggan

No. telefon: +(603) 2938 3333

Laman web (https://www.midvalley.com.my/contact/talk-to-us/): Pelanggan juga boleh menghubungi pihak pengurusan melalui pautan di laman web yang disediakan.

Alamat e-mel: tiada untuk khidmat pelanggan

Laman Facebook (https://web.facebook.com/mymidvalleymegamall): Laman Facebook mereka mempunyai lebih 489,000 pengikut. Pengumuman dan maklumat juga sering dikirim di laman Facebook ini.

Laman Instagram (https://www.instagram.com/midvalleymegamall/): Laman Instagram mereka memiliki lebih 9,500 pengikut dengan 317 kiriman setakat bulan April 2020.

Laman Youtube (tiada): Pusat beli belah ini tidak mempunyai laman YouTube.

Laman TripAdvisor: Mereka mempunyai laman Trip Advisor dengan 987 reviu. Rating yang diberikan ialah 4.0 daripada 5.0.

Maklumat Mid Valley Megamall

Mid Valley Megamall ialah sebuah pusat beli belah yang terletak di Mid Valley City, Kuala Lumpur, Malaysia. Pusat beli belah ini dibuka pada 20 November 1999 (fasa pertama). Fasa kedua pula dibuka pada 26 September 2007. The Gardens Mall yang terletak bersebelahannya merupakan sebahagian daripada pembangunan fasa kedua pusat beli belah ini.

Mengenai PKP

Pada 16 Mac 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan Malaysia akan menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Movement Control Order berkuatkuasa pada 18 Mac 2020. Arahan ini dijalankan kerana berlaku peningkatan mendadak kes wabak Coronavirus COVID-19 di negara ini.

Dengan PKP ini, sekolah, institusi pengajian tinggi, dan sebahagian besar perniagaan terpaksa ditutup. Hanya sektor-sektor tertentu seperti pasar raya dan perkhidmatan penghantaran makanan dibenarkan untuk beroperasi. Kebanyakan kedai di pusat beli belah biasanya akan ditutup sepanjang tempoh PKP.

Setakat 23 April 2020, PKP sudah memasuki fasa ketiga. Berikut dipaparkan fasa-fasa PKP:

  • Fasa pertama: 18 Mac – 31 Mac 2020
  • Fasa kedua: 1 April – 14 April 2020
  • Fasa ketiga: 15 April – 28 April 2020