Komputer Lebih Laju dengan SSD

Adakah anda mengalami masalah loading dengan sangat perlahan? Pastinya anda inginkan komputer lebih laju. Contohnya anda ingin “multitasking” seperti menonton video Youtube dan menggunakan perisian produktiviti pejabat seperti Microsoft Office 365, komputer anda akan menjadi lebih lambat dan kurang responsif. Jadi, jika anda inginkan komputer lebih laju dengan bajet yang lebih mesra rakyat, kami ingin mencadangkan untuk anda upgrade storan anda daripada hard disk drive (HDD) kepada solid state drive (SSD).

Komputer lebih laju dengan SSD? Betul ke?

Jawapan pendek: Betul.

Jawapan panjang: SSD mempunyai beberapa kelebihan berbanding HDD. Antaranya ialah SSD tidak mempunyai komponen bergerak (moving parts) dan lebih menjimatkan kuasa. Ketiadaan moving parts dalam SSD membolehkannya mencapai kelajuan sequential read/write yang tinggi. Selain dari itu, kelajuan capaian data secara rawak (random access) juga jauh lebih tinggi berbanding HDD.

Mari tonton video di bawah sebentar untuk penerangan lebih lanjut berkenaan SSD:

Tukar HDD di komputer anda kepada SSD

Jika anda sudah yakin dengan kelebihan yang ada pada SSD, boleh teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui cara-cara menukar HDD anda kepada SSD.

Langkah 1: Kenal pasti storan sekarang dan SSD yang diperlukan

Pengguna Windows 10: Jika anda menggunakan tool “Defragment and Optimize Drives”, anda dapat melihat jenis computer drive anda, sama ada jenis Hard Disk Drive ataupun Solid State Drive.

Drive yang patut anda beri perhatian ialah Drive C kerana di drive inilah terletaknya fail-fail Windows anda dan kebanyakan program. Oleh itu, jika Drive C anda terletak pada Hard Disk Drive, maknanya bootup drive anda ialah HDD. Maka, wajar untuk anda meningkatkan kelajuan komputer anda dengan SSD.

Langkah 2: Beli SSD (dan kabel sambungan / case)

WD Blue SATA SSD

Untuk membeli SSD, anda boleh membeli dari pusat beli belah yang berdekatan ataupun secara atas talian (online). Kami mendapat tawaran harga yang menarik untuk SSD WD Blue. Selain dari itu, berbanding kebanyakan SSD lain di pasaran yang hanya menawarkan 480 GB, WD Blue menawarkan kapasiti 500 GB.

Kebiasaannya, SSD yang dijual ini didatangkan dalam bentuk SATA atau M.2. Sila pastikan SSD anda dapat disambungkan kepada komputer sedia ada melalui port SATA lebih ataupun anda membeli bekas (case) untuk SSD anda.

Langkah 3: Klonkan HDD anda kepada SSD

Persediaan sebelum proses cloning semasa restart
Persediaan sebelum proses cloning semasa restart

Bagi pengguna SSD Western Digital, anda boleh menggunakan perisian Acronis True Image WD Edition, anda boleh mengklonkan HDD anda kepada SSD.

Disk Cloning menggunakan komputer lain
Disk Cloning menggunakan komputer lain

Kebanyakan pengeluar SSD ada menyediakan perisian cloning sendiri untuk pengguna. Oleh itu, sila rujuk laman web pengeluar SSD masing-masing untuk mendapatkan maklumat berkenaan software cloning.

Selain daripada menggunakan perisian yang didatangkan bersama pengeluar SSD, anda boleh menggunakan perisian percuma seperti EASEUS Partition Master Free Edition. Perisian ini percuma untuk kegunaan rumah (home use only).

Langkah 4: Gantikan HDD dengan SSD di komputer anda

Apabila proses klon selesai, anda boleh membuka komputer/laptop anda, keluarkan HDD yang lama dan masukkan SSD yang baru.

Kepada pengguna yang membeli case, anda boleh menggunakan HDD anda sebagai external hard disk. Kini, anda boleh menyimpan data tambahan dalam external hard disk anda. Mudah, bukan?

Langkah 5: Pasangkan perisian SSD dan pastikan semuanya berjalan lancar

Apabila selesai proses boot-up, anda boleh install perisian yang didatangkan sekali bersama SSD anda untuk melihat maklumat diagnostik tambahan dan juga mendapatkan beberapa fungsi untuk menambah baik prestasi SSD anda.

Sebagai contoh, jika anda menggunakan sesetengah SSD Samung, anda dapat menggunakan mod RAPID untuk kadar pindahan data yang lebih laju.

Artikel: Cara Daftar Touch ‘N Go eWallet

Video Warna Bandar New York Pada Tahun 1911

Bandar New York merupakan antara bandar yang utama di negara Amerika Syarikat. Walaupun pusat pentadbiran kerajaan mereka adalah di Washington D.C, bandar utama mereka ialah New York. Seperti di Malaysia, bandar utama kita ialah Kuala Lumpur manakala pusat pentadbiran kerajaan dalah di Putrajaya. Sebelum Washington D.C, New York menjadi pusat pentadbiran kerajaan Amerika Syarikat apabila perlembagaan Amerika Syarikat diratifikasikan pada tahun 1788.

Populariti Bandar New York Dalam Kalangan Imigran

Bendera Amerika Syarikat
Bendera Amerika Syarikat

Pada awal abad ke-20, ramai orang dari luar Amerika Syarikat berhijrah ke negara berkenaan. Pelbagai masalah yang dialami di negara asal dan membawa hasrat ingin menjayakan “impian Amerika” atau “American dream” ialah antara sebab kenapa Amerika Syarikat dibanjiri oleh pendatang asing pada ketika itu.

Statue of Liberty yang terletak di Liberty Island ialah hadiah daripada rakyat Perancis atas usaha berdedikasi Amerika Syarikat untuk kebebasan dan demokrasi. Selain dari itu, ianya juga merupakan “welcoming symbol” untuk 14 juta imigran yang datang ke Amerika Syarikat melalui New York sehingga 1924.

Video Warna Bandar New York Pada Tahun 1911

Kami ingin berkongsi dengan anda sebuah video yang diedit semula untuk menambahkan warna dan resolusi. Cantik, sukar untuk anda mempercayai bahawa video ini dirakam lebih 100 tahun dahulu.

Jika anda berminat, anda boleh membuat bacaan lanjut di laman web History.com berkenaan sejarah bandar New York.

[ Tips Windows ] Baiki Error Windows

Kadang-kadang, komputer kita dirasakan semakin perlahan dan ada pemberitahuan (notification) “error”. Ada antara kita yang tertekan dengan error yang sebegini banyak, akhirnya mengambil keputusan untuk “format” semula PC masing-masing. Error dan Windows adalah perkara yang agak biasa, mungkin juga kerana konsep Windows sendiri yang lebih terbuka dari segi perkakasan dan perisian, tidak seperti Apple. Namun begitu, error Windows ini tidak seharusnya membebankan anda.

Dapat error Windows berkali-kali, terus format ke?

Namun begitu, bukan semua kes memerlukan anda untuk “format” komputer anda. Jika anda ikuti tips kami di bawah, dalam kebanyakan kes, anda tidak perlu format semula PC anda.

Jika anda mengalami masalah semasa menggunakan komputer Windows 10 anda, berikut dipaparkan langkah-langkah untuk menyelesaikan kebanyakan masalah.

Untuk memastikan fail-fail penting Windows anda dapat disemak dan dibaiki, sila jalankan tools Windows yang disebut di bawah ini dengan urutan berikut: Langkah 1, Langkah 2, Langkah 3, Langkah 2, dan akhir sekali Langkah 1.

Langkah 1: chkdsk C: /f

Apa itu Checkdisk (chkdsk)? Checkdisk ialah satu tool daripada Windows untuk mengenal pasti error yang terdapat pada disk anda. Kesan error ini ialah perjalanan Windows yang tidak konsisten dan boleh membawa kepada error yang lain. Oleh itu, penting untuk anda melalukan Checkdisk secara berkala.

Sila pastikan anda telah menutup semua program dan sudah menyimpan (save) segala dokumen atau kerja yang sedang dijalankan.

Di Search Bar, sila taip perkataan “Command Prompt”. Right click dan jalankan tool ini dengan Run as Administrator.

Command Prompt akan meminta pengesahan anda untuk menjalankan Checkdisk Tool semasa komputer sedang restart. Pilih “Yes” dengan menekan kekunci yang betul.

Komputer anda akan restart dan Checkdisk akan bermula. Biarkan Checkdisk tamat.

Sekiranya komputer anda gagal untuk menjalankan Checkdisk, besar kemungkinan fail yang diperlukan untuk menjalankan Checkdisk pun telah rosak. Sila jalankan Langkah 2, Langkah 3, Langkah 2, dan kembali kepada Langkah 1.

Langkah 2: sfc /scannow

Apa itu SFC (System File Checker)? System File Checker (SFC) ialah satu tool daripada Windows untuk menyemak fail penting Windows dalam komputer anda. SFC akan membandingkan fail penting Windows sekarang dengan fail imej Windows yang sedia ada. jika ada mana-mana fail yang rosak (corrupt), fail tersebut akan digantikan dengan fail dari imej Windows. Selain dari Checkdisk, kami juga menyarankan anda agar menjalankan tool ini secara berkala.

Sila jalankan tool ini melalui Command Prompt dengan Run as Administrator.

Langkah 3: DISM Tool

Apa itu DISM Tool? DISM Tool ialah satu lagi tool daripada Windows untuk memastikan fail penting Windows tidak rosak. Kelebihan DISM ialah ianya dapat menyemak fail penting Windows dalam komputer anda dengan fail penting Windows terus dari sumber Microsoft melalui internet.

Maklumat lanjut: https://www.windowscentral.com/how-use-dism-command-line-utility-repair-windows-10-image

Jika anda hendak menjalankan DISM tool ini, kami menyarankan anda mengambil option Restore Health menggunakan fail imej Windows terus dari sumber atas talian (online), supaya sebarang masalah fail dapat terus dibaiki.

Error dah baiki, macam mana nak komputer lagi laju? Baca tips kami (akan datang) untuk upgrade HDD komputer anda kepada SSD.

Risau ada orang curi kata laluan (password) anda? Baca tips kami untuk pemilihan dan penjagaan kata laluan yang lebih selamat: Tips Keselamatan Kata Laluan

COVID-19: Promosi dan Diskaun Untuk Pengguna Talian Mudah Alih

Untuk mendokong hasrat kerajaan bagi memastikan rakyat Malaysia mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan antara 18 Mac 2020 sehingga 31 Mac 2020, syarikat-syarikat telekomunikasi Malaysia mengambil beberapa langkah untuk memastikan rakyat Malaysia tidak terbeban dengan pola penggunaan internet baru mereka, terutamanya bagi yang terpaksa bekerja dari rumah (work from home). Oleh itu, kami ingin berkongsi dengan anda senarai promosi dan diskaun untuk pengguna talian mudah alih.

Promosi dan Diskaun Untuk Pengguna Talian Mudah Alih

Ketika artikel ini mula-mula diterbitkan, Perintah Kawalan Pergerakan / Movement Control Order (MCO) dilaksanakan bermula 18 Mac 2020 sehingga 31 Mac 2020. Pada 25 Mac 2020, kerajaan Malaysia mengumumkan lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April 2020. Kami akan terus mengemas kini laman web ini untuk memaparkan maklumat baru untuk anda.

Celcom

Promosi dari pihak Celcom ini sah sehingga 14 April 2020.

Semua pelanggan: Data percuma untuk melayari laman web Kementerian Kesihatan (KKM) dan panggilan percuma untuk Crisis Preparedness Response Centre & Movement Control Order Hotline.

Celcom Prepaid (Prabayar): Kuota data tanpa had bagi penggunaan WhatsApp dan aplikasi-aplikasi Microsoft Office 365 dari jam 8:00 pagi sehingga 6:00 petang setiap hari. Pelanggan juga boleh membeli Ultra Hour Pass untuk 6 jam akses internet tanpa had pada harga RM 2.00 sahaja (tidak boleh digunakan untuk perkhidmatan personal hotspot).

Celcom Postpaid (Pascabayar): Celcom memberikan kuota data tanpa had (unlimited) bagi penggunakan WhatsApp dan aplikasi-aplikasi Microsoft Office 365 daripada jam 8:00 pagi hingga 6:00 petang setiap hari.

Maklumat lanjut: Laman web Celcom

Digi

Promosi dari pihak Digi ini sah dari dari 21 Mac 2020 hingga 14 April 2020.

Digi Prepaid (Prabayar): [ Kemas kini 21 Mac 2020 ] Percuma 300 MB data dan 5 minit panggilan apabila anda menambah nilai antara RM 10.00 hingga RM 29.99 (tempoh sah: 3 hari). Percuma 1 GB data dan 15 minit panggilan apabila anda menambah nilai RM 30.00 ke atas (tempoh sah: 7 hari).

Digi Postpaid (Pascabayar): Digi memberikan kuota data tambahan sebanyak 1 GB setiap hari bermula dari jam 8:00 pagi sehingga 6:00 petang untuk semua pelanggan pascabayarnya. Pelan Digi Infinite terkecuali daripada tawaran ini kerana pelan-pelan tersebut sudah datang dengan data tanpa had.

Maklumat lanjut: Laman web komuniti Digi

U-Mobile

Semua pelanggan: Tiada caj panggilan ke Hotline 03-8881 0200 / 03-8881 0600 / 03-8881 0700

U-Mobile Prepaid (Prabayar): U-Mobile memberikan 2 kali ganda (2x) data untuk hotspot (kini 6 GB) bagi pelan prabayar Giler Unlimited GX38. Anda juga boleh melanggan add-on Data Booster 5 untuk tambahan data 10 GB pada harga RM 5.00. Data tambahan ini boleh digunakan selama 14 hari untuk pelan prabayar Giler Unlimited GX38 dan GX30.

U-Mobile Postpaid (Pascabayar): U-Mobile memberikan 2 kali ganda (2x) kuota data untuk hotspot untuk pelan pascabayar Giler Unlimited GX68 dan GX50.

Maklumat lanjut: Laman web U-Mobile

Maxis

Hotlink Prepaid (Prabayar): Percuma 20 GB data dengan setiap pembelian HotlinkMU dan 30% kredit cashback dengan tambah nilai secara digital. Penebusan internet percuma boleh dibuat menggunakan aplikasi Hotlink RED.

Maxis Postpaid (Pascabayar): Maxis memberikan kuota tambahan sebanyak 3 GB secara percuma untuk semua pelanggan pascabayarnya. Selain dari itu, penggunaan data adalah percuma bagi kegunaan Skype, Zoom dan Microsoft Teams. Promosi ini akan bermula pada 27 Mac 2020.

Maklumat lanjut: Laman web Maxis

Unifi Mobile

Kemas kini 25 Mac 2020: Unifi melalui laman Twitter mengumumkan promosi untuk pelanggan prabayar (prepaid) dan pascabayar (postpaid).

Image

Tune Talk

Percuma 20% kredit ekstra apabila anda menambah nilai (top up) melalui web dan aplikasi Tune Talk.

Maklumat lanjut: Laman web Tune Talk

Kemas kini 25 Mac 2020: Lanjutan Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP/MCO)

Pengumuman lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

Berikutan laporan kerajaan untuk lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), syarikat-syarikat telekomunikasi mungkin akan melanjutkan tempoh promosi ini. Kami akan mengemas kini laman web ini sekiranya terdapat maklumat lanjut.

Nota

Kami akan terus mengemas kini laman ini dengan maklumat terbaru daripada syarikat-syarikat telekomunikasi Malaysia.

COVID-19: Kuarantin di Rumah? Cuba Idea-idea Berikut

Pada 16 Mac 2020, kerajaan Malaysia telah mengarahkan semua penduduknya untuk meminimumkan pergerakan di luar rumah bermula dari 18 Mac 2020 sehingga 31 Mac 2020.

Jabatan Perdana Menteri (JPM) Malaysia ada mengeluarkan senarai nombor-nombor telefon yang anda boleh hubungi untuk sebarang pertanyaan atau makluman berkenaan COVID-19. Lihat senarai tersebut di pautan ini.

Kuarantin di rumah ni boleh keluar ke?

Jawapan pendek, ya.

Idea 1: Membaca

man reading a newspaper
Photo by Ekrulila on Pexels.com

Bagi yang memiliki bahan bacaan fizikal (hardcopy) atau elektronik (softcopy) di rumah, anda boleh menggunakan masa yang ada ini untuk membaca.

Jika anda pernah berkunjung ke pesta buku, mungkin ada lagi buku-buku yang anda pernah beli namun belum habis membaca.

Idea 2: Membaca (di Internet)

Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) melalui cabang perpustakaan digitalnya, U-Pustaka telah memberikan akses percuma sebanyak 13.2 juta bahan bacaan di laman webnya, www.u-library.gov.my. Untuk mengakses, anda dicadangkan untuk menggunakan komputer desktop atau laptop.

Syarikat-syarikat telekomunikasi di Malaysia seperti U-Mobile, Celcom dan Digi juga memberikan diskaun dan promosi tertentu sebagai sokongan kepada Perintah Kawalan Pergerakan ini dan membantu rakyat Malaysia yang terpaksa bekerja dari rumah (work from home).

Idea 3: Mencuba resipi masakan

Walaupun banyak kedai ditutup, kedai yang menjual barang makanan masih lagi dibuka. Masa terluang di rumah boleh dimanfaatkan dengan baik untuk anda mencuba resipi baru masakan. Jika anda tinggal dengan keluarga atau pasangan, anda boleh membuat pertandingan masakan lagi bersama mereka.

Idea 4: Mengemas rumah

Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama dua minggu ini wajar untuk dimanfaatkan untuk anda mengemas rumah anda dan mengenal pasti barang-barang yang sudah tidak digunakan lagi. Barang-barang ini kemudiannya dapat dijual melalui platform social marketplace seperti Carousell dan juga Mudah.

Merdeka 118: Galeri Pameran Kini Dibuka

KUALA LUMPUR, 24 September 2019: Permodalan Nasional Berhad (PNB) menerusi anak syarikatnya PNB Merdeka Ventures Sdn Bhd (PNBMV) telah melancarkan ‘Galeri Pameran Merdeka 118’ bagi projek pembangunan Merdeka 118 di Kuala Lumpur.

Baca: Senarai bangunan tertinggi di Malaysia

Berikut dipaparkan kenyataan akhbar PNB berkenaan hal ini:

GALERI PAMERAN MERDEKA 118 DIBUKA

Pamer Mercu Tanda Pencakar Langit Baharu Asia Tenggara

Kuala Lumpur, 24 September 2019: PNB Merdeka Ventures Sdn Bhd (PNBMV), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB), hari ini melancarkan ‘Galeri Pameran Merdeka 118’ bagi projek pembangunan Merdeka 118, di Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur.

Terletak di kawasan bandar Kuala Lumpur yang pesat membangun sehingga hari ini, presint berprestij Merdeka 118 bakal menyaksikan penyatuan luar biasa di antara seni bina bersejarah dan kontemporari. Reka bentuk menara yang tersergam teguh dan jelas dilihat di latar langit Kuala Lumpur ini mencerminkan imej ikonik pengisytiharan kemerdekaan oleh Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

Menara Merdeka 118 berdiri megah bersama dua warisan negara -Stadium Negara dan Stadium Merdeka, di mana kemerdekaan Malaysia diisytiharkan pada tahun 1957. Sebagai penjaga kedua-dua tapak bersejarah ini, PNB Merdeka Ventures telah melakukan pelbagai usaha pemeliharaan buat Stadium Merdeka di mana stadium tersebut menjalani usaha baik pulih pada tahun 2007 demi mengembalikannya kepada keadaan asal pada tahun 1957, sementara pelan untuk membaik pulih Stadium Negara akan dilaksanakan bagi membolehkannya diguna pakai sebagai lokasi untuk pelbagai aktiviti menarik.

Pengerusi Kumpulan PNB, Tan Sri Dr. Zeti Aziz berkata, “Presint ini bukan sahaja melambangkan kebudayaan dan sejarah kemerdekaan kita, tetapi juga perubahan dan masa depan kita berdasarkan gabungan senibina kontemporari dan sejarah kawasan ini. Puncak menara melambangkan aspirasi Malaysia sebagai sebuah negara dan PNB sebagai sebuah syarikat untuk terus berusaha mencapai kejayaan demi kejayaan di masa depan.”

“Sebagai pemangkin untuk perubahan, Merdeka 118 bakal menghidupkan semula lokasi bersejarah ini. Bagi tujuan ini, kami telah mengutamakan pelan pengaktifan sepanjang tahun di presint tersebut selepas siapnya kerja-kerja pembangunan, dengan kolaborasi dan kerjasama yang bakal melibatkan dan menghubungkan komuniti di sekitar kawasan ini secara langsung. Kami berharap semoga ia akan menarik minat pengunjung serta mencerminkan personaliti dan semangat present Merdeka 118, sekaligus membawa kesan positif kepada kawasan-kawasan lain di Kuala Lumpur.”

Galeri pameran yang baru sahaja dilancarkan ini memberi peluang kepada pengunjung untuk melihat ciri-ciri penting seperti lokasi pembangunan dan keterhubungan yang baik ke kawasan lain di Kuala Lumpur, juga aspek-aspek teknikal, termasuk rupa bentuk menarapencakar langityang unikdi Asia Tenggara.

Apabila selesainya projek ini, Merdeka 118 akan melingkungi lebih dari 3 juta kaki persegi yang terdiri daripada 1.65 juta kaki persegi ruang pejabat Gred-A untuk disewa, Dek Pemerhatian PNB yang bakal menjadi yang tertinggi di Asia Tenggara, satu-satunya Park Hyatt Hotel di Malaysia, 1 juta kaki persegi pusat membeli belah yang menarik serta 3 menara kediaman premium.

Naib Presiden Eksekutif, Harta/Hartanah, PNB,Encik Rizal Rickman Ramli berkata, “Sebagai sebuah hab bersepadu ikonik di tengah bandarKuala Lumpur, present Merdeka 118 akan mempertingkatkan aspek keselesaan gaya hidup,kepesatan dan memberikan pengalaman luar biasa kepada masyarakat sekeliling. Pembinaan menara Merdeka 118 yang dimulakan pada tahun 2016 kinisudah38% siap dengan ketinggian 78 tingkat. Menjelang 2021 apabila ia siap dibina, menara yang merangkumi 118 tingkat dengan ketinggian 635m ini akan menjadi mercu tanda baharu yang melengkapi kaki langit Kuala Lumpur.”

“Bagi memastikan keterhubungan yang lancar, kami bekerjasama dengan perunding antarabangsa, arkitek, jurutera, serta pakar dari Malaysia untuk mewujudkan rancangan infrastruktur utama untuk menjadikan Merdeka 118 sebagai sebuah pembangunan Malaysia yang ikonik dan bertaraf dunia.

“Menara ini juga mensasarkan penarafan tiga akreditasi platinum dengan Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), GreenRE dan Green Building Index (GBI), yang akan menjadikan Merdeka 118 bangunan pertama di Malaysia untuk mendapat penarafan sedemikian.

Terdapat juga beberapa projek yang sedang diusahakan termasuk teater dengan kapasiti 1,000 tempat duduk, tempat yang sememangnya sesuai untuk pameran dan persembahan kebudayaan dan seni, muzik sertahiburan secara langsung; sebuah dewan yang mampu menampung sehingga 2,000 tetamu; dan taman seluas empat ekar dilengkapi dengan tarikan air pancut, berperanan sebagai ruang terbuka untuk rakyat Malaysia dan pelawat untuk menikmati pemandangan berlatarbelakangkan Merdeka 118 yang unggul. Projek ini disokong oleh rancangan infrastruktur utama bagi meningkatkan lagi akses dan perhubungan ke kawasan tersebut.

Galeri kini dibuka dari 9pagi hingga 6 petang setiap hari. Untuk maklumat lanjut mengenai ruang pejabat Merdeka 118, sila hubungi James Goh di 03-26919922 (Perunding Hartanah Rahim & Co International) atau James Short di 03-22600700 (JLL). Sebarang pertanyaan berkaitan ruang pusat membeli belah, sila hubungi Zuraidah Khalil di 03-2161 7228 (Nawawi Tie Leung).

Sumber: Kenyataan Akhbar PNB Merdeka Ventures

Bangunan Paling Tinggi di Malaysia

Sejak lewat tahun 1980an, Malaysia mula mengorak langkah yang lebih cepat dalam pembangunan. Ini dapat dilihat menerusi perancangan untuk membina pencakar-pencakar langit yang menjadi ikon pembangunan pesat dan kemajuan yang dikecapi negara.

Senarai Bangunan Paling Tinggi di Malaysia

Berikut dipaparkan senarai binaan atau bangunan yang paling tinggi di Malaysia.

No. 5: Menara TM

Menara TM ialah sebuah bangunan pejabat 55 tingkat yang terletak di Lembah Pantai, Kuala Lumpur, Malaysia. Menara ini berketinggian 310 meter.

Reka bentuk bangunan ini diinspirasikan daripada rebung. Selain dari itu, bangunan ini juga memiliki reka bentuk yang agak serupa dengan Stark Tower. Marvel Malaysia dan TM juga pernah bekerjasama untuk program mempromosi filem Avengers: Infinity War dahulu.

Antara syarikat yang menduduki bangunan ini ialah Mercedes-Benz, Takaful Nasional dan Jabatan IT Tenaga Nasional.

Pengangkutan awam: Stesen LRT paling hampir dengan Menara TM ialah Stesen LRT Kerinchi – KJ18.

No. 4: Four Seasons Place

Four Seasons Place ialah bangunan serbaguna yang menempatkan bangunan komersil dan kediaman. Terdapat hotel, apartmen dan juga pusat beli belah di sini. Bangunan ini berketinggian 342.5 meter.

No. 3: Menara Kuala Lumpur (KL Tower)

Menara Kuala Lumpur
Menara Kuala Lumpur

Menara Kuala Lumpur ialah sebuah menara telekomunikasi yang terletak di atas Bukit Nanas, Kuala Lumpur. Menara ini mempunyai pemancar telekomunikasi di atasnya.

Selain dari itu, Menara Kuala Lumpur turut menempatkan Restoran Berputar Menara Kuala Lumpur yang menyajikan hidangan buffet antarabangsa pada harga yang berpatutan.

Sewaktu proses pembinaan, Menara ini dipindahkan tidak jauh dari pelan asalnya kerana kerajaan memutuskan untuk menyelamatkan sebatang pokok yang berusia ratusan tahun daripada ditebang.

Pengangkutan awam: Stesen monorel yang paling hampir dengan Menara Kuala Lumpur ialah Stesen Monorel Bukit Nanas – MR8.

No. 2: Menara Berkembar PETRONAS (PETRONAS Twin Towers)

Menara Berkembar Petronas
Menara Berkembar Petronas

Menara berketinggian 452 meter ini dirancang untuk dibina sekitar lewat 1980-an. Arkitek bagi menara ini ialah Cesar Pelli.

Bagi menggalakkan daya saing dan peningkatan kualiti, pihak kerajaan Malaysia telah melantik dua kontraktor bagi setiap satu menara yang dibina. Masing-masing berlumba untuk menyiapkan menara tersebut.

Menara ini menjadi bangunan yang tertinggi di dua dari tahun 1998 hingga tahun 2004. Walaupun Menara Berkembar Petronas ini bukan lagi bangunan tertinggi di Malaysia, menara ini masih lagi merupakan bangunan berkembar tertinggi di dunia.

Pengangkutan awam: Stesen LRT yang paling hampir dengan Menara Berkembar Petronas ialah Stesen LRT KLCC – KJ10. Anda juga boleh menggunakan Bas GoKL City Bus.

No. 1: The Exchange 106

The Exchange 106 ialah bangunan tertinggi di Malaysia pada masa ini. The Exchange 106 ialah sebuah bangunan pejabat yang berketinggian 106 tingkat. Bahagian atasnya dibina menggunakan besi sebanyak 12 tingkat, juga dikenali sebagai “crown” kepada bangunan tersebut.

Bangunan ini menjadi saksi kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) apabila projek Bandar Malaysia terpalit dengant pelbagai tuduhan korupsi dan rasuah. Bangunan ini telah siap dan sedia untuk diduduki pada tahun 2019.

Dalam Pembinaan: Merdeka 118

Merdeka 118 ialah sebuah menara milik Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang masih dalam proses pembinaan. Menara ini dibina berhampiran dengan Stadium Merdeka di Kuala Lumpur.

e-Tunai Rakyat: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Dalam Belanjawan 2020, Menteri Kewangan mengumumkan bahawa sejumlah wang diperuntukkan untuk menggalakkan penggunaan e-wallet dalam kalangan rakyat Malaysia. Inisiatif ini juga dikenali dengan nama e-Tunai Rakyat.

Sejumlah RM 450 juta diperuntukkan oleh kerajaan untuk program ini. Seramai 15 juta penduduk Malaysia disasarkan sebagai penerima insentif e-wallet ini. Pihak kerajaan menyasarkan penggunakan e-wallet yang lebih tinggi kerana transaksi seperti ini lebih selamat, cepat dan mudah dilaksanakan.

Dengan inisiatif e-Tunai rakyat ini, setiap rakyat Malaysia yang layak boleh memohon sebanyak RM 30.00 nilai untuk dikreditkan ke dalam akaun e-wallet mereka.

Untuk mengisi rasa ingin tahu anda, kami ingin berkongsi beberapa perkara yang anda perlu tahu berkenaan pelaksanaan program e-wallet ini.

Apakah Syarat Kelayakan e-Tunai Rakyat?

Kelayakannya adalah seperti berikut:

  1. Warganegara Malaysia dan mempunyai Kad Pengenalan (MyKad)
  2. Berumur 18 tahun ke atas pada tahun 2020
  3. Mempunyai pendapatan tahunan kurang daripada RM 100,000.00

Tempoh masa menuntut e-Tunai Rakyat

e-Tunai Rakyat sebanyak RM 30.00 ini boleh dituntut bermula daripada 15 Januari 2020 sehingga 14 Mac 2020.

Penyedia e-wallet e-Tunai Rakyat

Program e-Tunai Rakyat ini dilaksanakan dengan kerjasama tiga penyedia perkhidmatan e-wallet terkemuka di Malaysia, iaitu Touch ‘N Go eWallet, Boost dan GrabPay.

Pendaftaran dan Pengesahan Identiti Touch ‘N Go e-Wallet

Setelah anda mendaftar akaun Touch ‘N Go eWallet (rujuk pautan di atas), anda perlu mengesahkan identiti anda. Pengesahan identiti ini bertujuan untuk memastikan anda adalah entiti sebenar berdasarkan maklumat kad pengenalan yang dihantar kepada Touch ‘N Go.

Untuk pengesahan identiti, anda perlu mengambil gambar sendiri menggunakan aplikasi Touch ‘N Go eWallet. Selain daripada pengecaman wajah, anda juga perlu mengambil gambar bahagian hadapan dan belakang kad pengenalan anda. Rujuk sini untuk maklumat pengesahan identiti Touch ‘N Go eWallet.

Sumber: RinggitPlus

Apa Itu LastPass

LastPass ialah sebuah aplikasi pengurusan kata laluan (password management application) yang berfungsi untuk menyimpan kata-kata laluan anda dengan selamat. Dengan hanya menggunakan satu sahaja kata laluan master (master password), anda tidak lagi perlu mengingat senarai kata laluan yang banyak.

Kelebihan LastPass

Salah satu kelebihan LastPass yang tidak dapat disangkal lagi ialah kita tidak perlu mengingat kesemua kata laluan untuk produk-produk dan perkhidmatan yang kita gunakan dalam internet.

Kata laluan anda selamat: Selain dari itu, LastPass berupaya meningkatkan tahap keselamatan data anda kerana kata laluan anda kini disimpan di satu tempat yang lebih selamat dan terjamin.

Semak kes kebocoran maklumat: Anda juga dapat menggunakan tool yang diberikan untuk menyemak tahap keselamatan kata laluan anda. Terdapat banyak kes pencerobohan pengkalan data dan juga kebocoran maklumat yang melibatkan kata laluan di seluruh dunia. Menggunakan tool yang diberikan, anda dapat menyemak adakah frasa kata laluan anda masih selamat untuk digunakan atau perlu ditukar kepada frasa baru.

Belum mendaftar lagi eWallet Touch N Go? Baca panduan mendaftar di sini.

Platform yang disokong

Untuk mendaftar akaun, anda perlu mendaftar melalui laman web LastPass ataupun aplikasinya. LastPass terdapat dalam platform berikut:

Firefox: Boleh didapati dalam bentuk add-on Firefox. Anda hanya perlu menggunakan pelayar web Firefox dan kemudiannya melayari laman web LastPass.

Google Chrome: Boleh didapati dalam bentuk Google Chrome Extension di Chrome Web Store.

Android: Boleh dimuat turun secara percuma melalui Google Play Store.

iOS: Boleh didapati dalam bentuk aplikasi mudah alih (mobile application) di App Store.

Baca lagi: Tips Keselamatan Kata Laluan